Tverinkarjalaisten ystävät ry

Tverinkarjalaisten ystävät ry perustettiin tammikuussa 1994, mutta jo syksyllä 1993 oli pidetty suunnittelukokous akateemikko Pertti Virtarannan aloitteesta ja innostamana. Kielentutkijana Virtaranta oli jo 50-luvulla löytänyt Tverin alueelta sinne aikoinaan Laatokan pohjoispuolelta muuttaneiden karjalaisten jälkeläiset ja yhdessä vaimonsa Helmin kanssa tallentanut ja tutkinut tverinkarjalaisten kieltä ja perinteitä sekä julkaissut niistä kirjoja.

Tverinkarjalaisten ystävien puheenjohtajana toimi ensimmäiset 15 vuotta Erkki Hatakka. Puheenjohtajaksi valittiin vuoden 2010 vuosikokouksessa Tapio Mustonen, vuoden 2014 vuosikokouksessa Kalevi Rajala ja vuosien 2015–2019 vuosikokouksissa Ari Burtsoff. Vuonna 2020 puheenjohtajaksi valittiin Lauri Railas.

Yhdistyksen keskeisenä tehtävänä on edistää eri tavoin tverinkarjalaisten kielen ja kulttuurin säilymistä ja kehittämistä. Yhdistyksen perustamasta Pertti ja Helmi Virtarannan rahastosta myönnetään vuosittain stipendejä tverinkarjalaisille opiskelijoille. Oppikirjojen julkaisemista on tuettu taloudellisesti.

Tietoa tverinkarjalaisista on jo usean vuoden ajan levitetty kierrättämällä yhdistyksen valokuvanäyttelyä eri puolilla Suomea. Näyttelyn kuvat on ottanut hallituksen jäsen ja ahkera Tverin Karjalan kävijä Martti Malinen. Yhdistys järjestää myös tiedotustilaisuuksia eri puolilla maata.

Tärkeänä toimintana ovat niin ikään ystävyysvierailut. Joka vuosi, usein yhteistyössä toisen järjestön kanssa, järjestetään matka Tverin Karjalaan ja pyritään myös kutsumaan vieraita sieltä Suomeen, esimerkiksi Karjalan Liiton Karjalaisille kesäjuhlille.

Yhdistyksen lähivuosien tavoitteena on osallistua kielipesätoiminnan käynnistämiseen Tverin alueella yhdessä Tverinkarjalaisten Kulttuuriautonomian kanssa.

Liity jäseneksi

Tule mukaan toimintaan ja tutustu ystävällisiin tverinkarjalaisiin. Voit liittyä jäseneksi lähettämällä liittymistiedot (nimi, osoite, puhelinnumero) sähköpostilla jäsensihteerille jokileena9(at)gmail.com, niin saat maksuohjeet. Jäsenmaksu on 25 €/henkilö tai 100 €/yhteisö. Vuonna 2017 vuosikokous päätti, että opiskelijan jäsenmaksu on 10 €.

Jäsenistö

Tverinkarjalaisten ystävien jäsenistö on hajallaan ympäri maata. Jäseniä on Helsingistä Ouluun ja Snappertunasta Ilomantsiin. Jäseniä on myös Ruotsissa ja kaikkein kaukaisin jäsen on Arizonassa USA:ssa. Yhteisöjäseniä on yhteensä kolme.

Jäsenmäärä on alle 200, mutta jäsenmaksuhalukkuus on valitettavasti laskenut. Jäsenmaksut ovat kuitenkin yhdistyksen ainoa todellinen tulonlähde, joten niiden määrä vaikuttaa suoraan toimintaan.

Yhdistyksen hallitus v. 2020

Lauri Railas, Helsinki – puheenjohtaja

Susanna Tavi, Joensuu – varapuheenjohtaja

Ari Burtsoff, Helsinki

Elina Hatakka, Espoo

Päivi Hytönen, Helsinki

Leena Joki, Vantaa – jäsensihteeri

Ritva Lampivuo, Helsinki

Henna Massinen, Helsinki–Joensuu

Nicklas Oranen, Helsinki

Marja Torikka, Espoo – rahastonhoitaja

Tarkemmat yhdistyksen hallituksen yhteystiedot TÄSTÄ.

Pertti ja Helmi Virtarannan rahasto

Yhdistys kerää rahastoon varoja muun muassa myymällä tverinkarjalaksi ilmestynyttä tai Tveristä kertovaa kirjallisuutta.

Rahastoon ohjataan myös kaikki yhdistykselle tulevat lahjoitukset.

Tilinumero on FI66 5680 0040 2213 98