ArkistoParin viime vuoden uutisia on siirretty tänne arkistoon.Vuosi 2019Matka Tverin Karjalaan


Yhdistyksemme matkalle 15.–20.8.2019 on lähdössä 13 henkeä. Samaan aikaan Tverissä on muitakin suomalaisryhmiä, joita tapaamme varmaan ainakin kalitkapruasniekassa.

Helsingistä lähtevät tapaavat toisensa asemalla 17.30, ja Tolstoi-juna lähtee 18.44 – siis tuntia myöhemmin kuin vanhassa matkaohjelmassa sanotaan. Tuloaikakin on noin tuntia myöhempi.


Tästä pääset lukemaan lyhyen MATKAKERTOMUKSEN.


14.8. ja 11.9.2019Tervetuloa tapaamaan meitä Karjalaisilla kesäjuhlilla 15.–16.6.!


Olemme tänäkin vuonna Karjalan Liiton kesäjuhlilla Hämeenlinnassa. Infopöytämme sijaitsee karjalaisen torin ja pitäjäesittelyn tuntumassa.


4.6.2019Kurssi on valitettavasti peruttu, koska osallistujia oli ilmoittautunut liian vähän

Tverinkarjalan kurssi kesäkuussa Helsingissä


Aika: 10.–14.6.2019

Paikka: Kirkkokatu 6 (Tieteiden talo)

Opettaja: FT Irina Novak

Oppitunteja: 30

Tarkempaa tietoa ja ilmoittautuminen Helsingin seudun kesäyliopiston sivuilla.Kesällä Tverin Karjalaan

15.–20.8.2019!Uutisen loppuun lisätty linkki matkatoimistoon ja tarkempaan ohjelmaan.


Tulevana kesänä teemme matkan Tveriin, käymme useassa karjalaisessa kylässä, osallistumme Tolmatsun piirakkajuhliin ja tutustumme Tverin kaupunkiin. Oppaanamme on Ljudmila Gromova.


Matka alkaa 15.8. Moskovaan menevässä Tolstoi-yöjunassa. Aikaisin aamulla saavumme Tverin kaupunkiin, josta matka jatkuu heti karjalaisiin kyliin. Kaksi ensimmäistä iltaa ja yötä vietämme kylissä (Stuanun ja Miiksinän kylissä). 17.8. osallistumme Tolmatsussa kalitkapruazniekkaan. Viimeisen yön vietämme Tverin kaupungissa Volga-hotellissa. Juna Suomeen lähtee yöllä 19.-20.8.

Hinta 615 euroa sisältää junaliput toisessa luokassa, kuljetukset, perhe- ja hotellimajoitukset, lounaan ja illallisen useimpina päivinä, pääsyliput museoihin ym., oppaan palvelut ja kertaviisumin.


Klikkaa matkaohjelmaan.

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet matkatoimisto Travellerin sivuilla.


14.1.2019. Lisätty tietoa 4.2., 18.2. ja 16.5.2019Tverinkarjalaisten ystävät ry:n vuosikokous 17.3.2019


Tänäkin vuonna vuosikokous pidetään Helsingissä ravintola Vltavan Havel-kabinetissa sunnuntaina 17. maaliskuuta klo 15.

Ravintola sijaitsee rautatieaseman ja Postitaon välissä Elielinaukiolla, kabinetti 4. kerroksessa.

Ennen virallisia kokousasioita kuulemme esitelmän Virtarannat Tverin mailla. Marja Torikka kertoo yhdistyksemme perustajan Pertti Virtarannan ja hänen vaimonsa matkoista Tverin Karjalassa. Marja Torikka on ollut toimittamassa Karjalan Sivistysseuran kustantamaa, viime kesänä ilmestynyttä kirjaa Täyttä työtä – akateemikko Pertti Virtarannan satavuotismuisto. Kirjaa on saatavana kokouspaikalla, hinta 28 euroa.


TERVETULOA! Kerromme myös tulevan kesän matkasta!


10.2.2019.Kalevalan päivän juhla: Suomen ja sukukielten tulevaisuus


Myös puheenjohtajallamme Ari Burtsoffilla oli sanottavaa tilaisuudessa.

Tarkempaa tietoa on Facebookissa ja

Opintokeskus VISIOn sivulla.


25.2.2019.¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨Vuosi 2018Tunnelmallista joulunaikaa tverinkarjalaisten ystäville!
Miiksinän kirkon ikoni. Kuva: Martti Malinen.Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella tutkitaan karjalan murteita KATVE-nimisessä hankkeessa.


Hankkeessa tutkitaan kahta uhanalaista, muuttoliikkeestä syntynyttä karjalan kielen muotoa, Venäjällä puhuttavaa tverinkarjalaa ja Suomessa puhuttavia Raja-Karjalan murteita. Lisätietoa yliopiston sivuilla.

Englannin- ja venäjänkielisiltä sivuilta pääsee lukemaan lisätietoa hankkeen kotisivuilta. Suomeksi ei vielä ole kaikkea tietoa.


10.12.2018Tverinkarjalaiset ja karjalan kieli esillä Sellon kirjastossa karjalan kielen päivänä


Järjestämme pienen tilaisuuden Sellon kirjaston lavalla tiistaina 27.11.2018 klo 18.45-19.45.

Tilaisuudessa pidetään lyhyt johdatus aiheeseen, ja sen jälkeen on tarkoitus keskustella tverinkarjalaisista ja heidän kielestään.


Tulkaa mukaan kertomaan kokemuksistanne Tverin-matkoilta!


13.11.2018Tverinkarjalan kirjakielikomissio


Neuvostoliiton hajottua 1990-luvun alussa Venäjän pienet kielivähemmistöt aktivoituivat, ja siitä lähtien on julkaistu kirjallisuutta myös tverinkarjalaksi: muun muassa Mihail Orlovin Bukvari (aapinen), Zoja Turičevin Armaš šana (lukukirja), Ljudmila Gromovan oppikirja Aiga paissa i lugie karielakši, Stanislav Tarasovin runokirjoja ja Nikolai Balakirevin proosaa. Ljudmila Gromova on toimittanut Karielan Šana -sanomalehteä vuodesta 1996.


Vuoden 2017 Karielan Šanan numerossa Ljudmila Gromova kirjoittaa, että Tverin Karjalan alueellinen kulttuuriautonomia ja Tverin kaupungin kulttuuriautonomia ovat perustaneet komitean tverinkarjalan kirjakielen normittamiseksi. Komission jäseniä ovat puheenjohtaja Gromovan lisäksi J. Jegorova, Irina Komisarova, Irina Novak, A. Runtova, Nikolai Turičev ja Zoja Turičeva.


Erilaisten tekstien kirjoittajat voivat pyytää komissiolta kielineuvontaa sähköpostitse osoitteesta tverkarelkirjuta@yandex.ru.


12.10.2018Tolmatsussa vietettiin jälleen Kalitka-praasniekkaa


Petroskoilainen toimittaja kävi praasniekassa ja kirjoitti juhlista vienankarjalaksi Oma Mua -lehdessä.

Käypä lukemassa täältä!

Huomasitko, että tverinkarjalaiset sanovat kalitka, vienankarjalaiset kalitta?


3.9.2018Opiskelijat olivat toukokuussa kenttätyökurssilla Ruameškassa


Karjalan Heimo -lehden numerossa 7-8/2018 neljä kurssille osallistunutta kertoo matkasta.Kirja Pertti Virtarannan muistoksi


Kesällä ilmestyi kirja "Täyttä työtä, Akateemikko Pertti Virtarannan satavuotismuisto". Artikkelissa "Pertti Virtaranta ja karjalan kieli" kerrotaan Virtarannan Tverin-matkoistakin – ja paljosta muusta!

Kirjan on kustantanut Karjalan Sivistysseura ja sieltä sitä voi tilata jo nyt soittamalla (050 5055531) tai sähköpostitse (toimisto@karjalansivistysseura.fi). Kirjakauppoihin se tulee luultavasti syksymmällä.

Lue kirjan esittely täältä.


3.9.2018Suru-uutinen


Tverinkarjalainen runoilija Stanislav Tarasov siirtyi tuonilmaisiin 23. toukokuuta 2018. Hän oli syntynyt 18.3.1937 Vasilkovalla, jossa asui metsänvartijan työstään eläkkeelle jäätyäänkin sulat ajat, talvet hän vietti Lihoslavlin kaupungissa. Monella tverinkarjalaisten ystävällä on hänen runokirjansa Oma randa. Yhdistyksemme muistelee häntä lämmöllä ja suree yhdessä tverinkarjalaisten kanssa.


Kuvaaja Martti Malinen.


Seuraava, hieman surumielinen runo on Oma randa -kirjasta.


Šygyžy


Yöt vilut, igävät, pimiet,

dorogat märrät i libiet.

Laulandua linnun ei kuulu,

yön kaiken vihma da tuuli.

Peldozet tyhjät i harmuat,

kynnetty konža – et arvua.

Lehtyzet langettih puušta,

valmistu karbalo šuošša.

Päiväššä keriällät äijän …

Vaihtuačou šiä jogo päiviä.


14.6.2018Aineistojen kentällä ja äänten jäljillä

Pertti Virtarannan syntymästä 100 vuotta -muistoseminaari 23.5.2018.

Helsingin yliopiston suomalais-ugrilainen ja pohjoismainen osasto järjestää yhteistyössä Kotimaisten kielten keskuksen kanssa Pertti Virtarannan muistoseminaarin. Virtarannan syntymästä tulee toukokuussa 2018 kuluneeksi sata vuotta.


Seminaari järjestetään Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa 23. toukokuuta 2018 klo 13–17 ja siihen on vapaa pääsy. Ilmoittautuminen tarjoilua varten viimeistään 15. toukokuuta: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/88953/lomake.html


SEMINAARIN OHJELMA


13.00 Riho Grünthal: Pertti Virtaranta kieltä kuulemassa, kertomuksia tallentamassa

13.20 Vesa Koivisto: Karjalan kieli ja Pertti Virtaranta

13.40 Elina Niiranen: Pertti Virtaranta kenttätutkijana Neuvosto-Karjalassa vuonna 1968

14.00 Kotuksen Virtarannat-verkkosivun julkistus (Elisa Stenvall)

14.10 Multimediaesitys Ihmisiä kohtaamassa – Pertti ja Helmi Virtaranta tutkimuksen kentillä (Toni Suutari & Kotus)


Kahvitauko


15.00 Liisa Raevaara ja Marja-Leena Sorjonen: Aineistot ja kenttä tänään

15.20 Taru Nordlund: Kieliaineistot ja tutkijan visiot

15.40 Krista Heikkilä: Kielisiltaa rakentamassa – Pertti Virtaranta ulkomaisten yliopistojen suomen kielen opintojen edistäjänä

16.00 Jaakko Yli-Paavola: Esimiehen huoneessa

16.20 Vapaa sana

16.50 Päätössanat


3.5.2018Tverinkarjalaisten ystävät ry:n hallitus v. 2018


Vuosikokous 18.3. valitsi yhdistyksemme puheenjohtajaksi edelleen Ari Burtsoffin. Tapio Mustonen ei enää jatkanut hallituksessa, ja hänen tilalleen valittiin Nicklas Oranen.


Hallitus kutsui Tapio Mustosen kunniajäseneksi kiitollisena hänen yhdistykselle antamasta merkittävä panoksesta hallituksen aktiivisena jäsenenä, puheenjohtajana ja monen Tverin Karjalaan suuntautuneen kylämatkan vetäjänä ja oppaana.


Hallitus kutsui kunniajäseneksi myös Elina Hatakan, joka on yli kahdenkymmenen vuoden ajan tehnyt työtä yhdistyksen päämäärien hyväksi sihteerin tehtävissä, rahastonhoitajana sekä lukemattomia kertoja pystyttänyt kuvanäyttelyitä tai myyntipöytiä eri puolille Suomea.


1.4.2018