Alkuvuonna oli monen tverinkarjalaisten ystävän mielessä ollut aikomus matkailla kesäaikaan Tverin Karjalassa. Helmikuun 24. päivänä tilanne muuttui – enää ei naapuriin tehnyt mieli mennä. Myös yhteydenpito hankaloitui. Onneksi Tverin alueella järjestetyistä tapahtumista saatiin tietoa Petroskoissa julkaistavasta Oma Mua -lehdestä. Sen tverinkarjalaisia koskevia artikkeleita on Karjalan Sivistysseurakin julkaissut kiitettävästi Uutisčuppu/Uudisčuppu-ajankohtaiskanavallaan. Seuraavat tiedot pohjautuvat pääasiassa näihin lähteisiin. Jos luet alkuperäistä artikkelia Oma Mua -lehdestä tai Uutisčupusta, huomaa, että kielenä saattaa olla toimittajan äidinkieli, esim. vienankarjala.
* * *
Kesän aluksi saimme suru-uutisen: lukukirjan tekijä, monen matkoilla oppaana ollut Zoja Turičeva oli siirtynyt tuonilmaisiin. Elina Hatakka muistelee Zojaa artikkelissa tällä samalla sivustolla.
* * *
Karjalan kielen tilanne Tverin alueella keräsi kesä–heinäkuun vaihteen tienoilla Tverin kaupungin kirjastoon (Maksim Gorkille nimettyyn) lukuisia kielestä huolestuneita eri alojen asiantuntijoita. Pohdittiin keinoja käyttää karjalaa jokapäiväisessä elämässä, mietittiin miten kehittää kurssiopetusta ja keskusteltiin yleisesti kielenkäytön ongelmista. Todettiin, että aikaa on vähän.
* * *
Tverin alueella pidettiin elokuussa seuravat kaksi tilaisuutta, joihin myös yhdistyksemme oli saanut kutsun. Kieltäydyimme ystävällisesti ja toivotimme antoisia tapahtumia.
19.8.2022 Lihoslavlissa järjestettiin 405-vuotiskonferenssi, jonka otsikkona oli ”Kaksi kulttuuria – yksi kotimaa”. Koko päivän ajan pohdittiin, miten karjalainen perinne ja kieli saadaan siirtymään tuleville sukupolville. Päätöksinä kirjattiin mm. seuraavaa: karjalan kielen käyttöä laajennetaan Tverin alueella, kirjakieltä kehitetään ja lisätään yhteistyötä kansalaisjärjestöjen, kulttuuri- ja opetuslaitoksien sekä viranomaisten välillä. Yhdistyksemme hallitus oli käynyt viisi vuotta sitten 400-vuotiskonferenssissa, jossa juhlittiin ensimmäisen kerran karjalaisten saapumista Tveriin Stolbovan rauhan jälkeen 1617. Ehkä on tarkoitus järjestää konferenssi viiden vuoden välein.
20.8. Tolmatsussa vietettiin kuudennen kerran perinteistä Kalitka-festivaalia, johon aikaisempina vuosina moni suomalainenkin on osallistunut. Juhlille saapui paljon vieraita eri puolilta Venäjää, erityisen paljon Karjalan tasavallasta. Myytävänä oli alueen kuuluisaa marmeladia, hunajaa, (koti)kaljaa ja tietenkin piirakoita. Niitä oli valmistettu lähes 22000 kappaletta. Oli myös piirakanpaistokilpailu ja muitakin kädentaidon kilpailuja. Tärkeintä oli kuitenkin, että juhlapaikalla kuului karjalan kieli – tverinkariela.
* * *
Ruameškan piirin karjalaisten pariin tehtiin heinäkuussa kielenkeruumatka. Tämä oli jo toinen matka tälle alueelle, sillä jo edelliskesänä siellä kerättiin aineistoa. Mukana tämän vuoden keruumatkalla oli useita tutkijoita myös Petroskoista Karjalan tiedeksekusken Kielen, kirjallisuuden ja historia instituutista.
Tällä matkalla oltiin Ol’oššovan kylässä ja myös Nikol’skojen kylässä, jossa käytiin jo edellisenä kesänä. Tutkijat kyselivät kylän entisestä elämästä, ja enimmäkseen kielenä haastatteluissa oli karjala. Tutkijat myös kertoivat omista tutkimuksistaan joka päivä Vkontaktessa (venäläinen Facebook). Yhteenvetona karjalan osaamisesta kerrotaan seuraavaa: “– – karjalan kielen tilanne Ruameškan alueella Tverin oblastissa huolettaa kovasti, vaikka on vielä vahvahko. Vanhempi kansa puhuu karjalaksi, keski-ikäiset – osaavat.” Matkasaalis oli mahtava: 10 kylästä kertyi nauhoitteita lähes 20 tuntia karjalan kielellä, saatiin folkloristista ja kansatieteellistä materiaalia sekä kuva- ja videomateriaalia. Materiaalit annettiin Kielen, kirjallisuuden ja histoiran instituutiin. Aineistoa käytetään opetuksessa ja kursseilla, tieteellisessä tutkimuksessa ja sosiaalisessa mediassa.
Mukana ollut vienankarjalainen toimittaja sanoo, että “Tverin Karjala on toivojen maa, jonne aina haluaa tulla uudestaan voimaa ja innostusta etsimään”.
* * *
Monelle tverinkarjalaisten ystävälle, varsinkin hallituksen jäsenelle, ovat Marina ja Oleg Jevgrafov tuttuja eri matkoilta. Ainakin Oleg on käynyt Suomessa Suomi-Venäjä-seuran tilaisuuksissa. Olemme antaneet heille myös pienet stipendit kiitokseksi karjalaisen kulttuurin eteen tehdystä työstä. He järjestävät kesäisin Čaškovon kylässä Kodimailla-festivaalin, jonka aikana kerrotaan, miten ennen elettiin, mikä oli esivanhemmille tärkeää ja arvokasta.
He järjestävät muulloinkin erilaisia tilaisuuksia, esim. Tverissä marraskuussa oli kokous, jossa he kertoivat tulevista suunnitelmistaan. Heitä voi seurata Instagramissa domtverskihkarel-sivustolla, mikäli yhteys toimii.
* * *
Instagramissa ja myös Facebookissa pitää nuori mies blogia: miun_elanda_karielaksi / Miun eländä Tverinkarielakši. Hän näyttää aloittaneen blogin tämän vuoden tammikuussa, mutta pitkän tauon jälkeen jatkaneen sitä Tbilisistä.
* * *
Tverin valtionyliopistossa järjestettiin marraskuun alussa karjalan kielen seminaari, josta ei ole vielä näkynyt uutisointia.
* * *
Juuri ennen joulua saimme sähköpostitse tietoa kesäisistä tapahtumista toisissa karjalaiskylissä. Kozlovalla vietettiin isolla joukolla Oma randa -juhlaa ja ja viereisessä Puasinkoin kylässä oli Kazanskoi-niminen pruasniekka.
* * *
Olgua tervehet! Vardeigua da äbäžöigiä omua iččieda da omie omahizie! Pysykää terveinä! Varjelkaa ja huolehtikaa itsestänne ja omaisistanne!
Koonnut Marja Torikka